diumenge, 18 de novembre del 2012

CIABATTA

Whole kitchen en la seua proposta salada per al mes de novembre es convida a preparar un clàssic italià, Ciabatta.

Aquest pa italià rep aquest nom per la forma irregular que pot semblar una sandàlia. Aquesta forma es resultat d'una massa molt difícil de pastar i molt humida amb molt de pes. El seu interior foradat i la seua corfa cruixent el diferèncien de qualsevol altre pa mediterràni. La recepta que he utilitzat es del llibre The Bread Bible.

 

Ingredientes: (3 barres o 6-9 panets)
Ferment
-7 gr de llevat fresc
- 200ml d'aigua tibia
- 350 gr de farina

Massa
- 15 gr de llevat fresc
- 400 ml d'aigua tíbia
- 60 ml de llet tíbia
- 500 gr de farina
- 2 culleradetes de sal
- 45 ml d'oli d'oliva verge

Preparació:
Es comença a preparar el pa la vesprada d'abans fent el ferment. Es desfà el llevat per al ferment amb un poc d'aigua. Es tamissa la farina en un bol gran i s'aboca el llevat desfet i poc a poc s'incorpora la resta d'aigua sense para de pastar fins que quede una massa ferma. S'enfarina una superfície de treball i es pasta la massa durant 5 minuts fins que estiga elàstica. Es fa una bola amb la massa, es torna al bol i es cobrix amb paper film untat amb oli. Es reserva en un lloc càlid durant 12-15 hores.
Al dia següent es comença a fer la massa del pa. Es desfà el llevat de la massa amb l'aigua i s'incorpora gradualment al ferment. S'aboca la la llet, removent amb una cullera de fusta, i va afegint-se poc a poc la farina. La massa resultant serà humida i impossible de pastar. S'incorpora l'oli i la sal, es barreja amb la cullera de fusta i es cobrix amb paper film untat amb oli. Es reserva en un lloc càlid durant 2 hores o fins que la massa doble el seu volum.
Amb l'ajuda de la cullera de fusta, es dividix la massa en les porcions que vulguem fer, es posa sobre una safata per a forn enfarinada. Amb farina amb les mans se li dona la forma desitjada,s'empolvoren les barres o panets amb farina i es deixen reposar 30 minuts abans de posar al forn.(mentres s'encen el forn a 200º)
S'introduix al forn durant 25-30 minuts, fins que estiga un poc daurat, es trau del forn i es deixa refredar en una reixeta.


La ciabatta es pot farcir amb moltíssims ingredients però jo vaig decidir farcir-la amb uns ingredients molt mediterranis i podria donar-li el nom de Ciabatta provenzal:
Farcit
- 1 llanda de tonyina menuda
- 1 ou bullit
- 1 tomaca ratllada
- 5 olives negres tallades a rodanxes
- orenga
- oli d'oliva verge
- sal i all en pols

Es barregen tots el ingredients i es farcix la ciabatta... Deliciós!



Aprofite l'entrada de hui per mostrar-vos el meu primer pastís amb fondant extendible...


Qué vos pareix, la nineta no m'ha quedat gens malament no?
 

La vaig fer en un curs de fondant que vaig fer a Dénia ahir amb Antonia Vinaroz de Gaudir. Al bloggers de la zona vos recomane els cursos d'Antonia i la seua tenda de productes de reposteria i cuina, vos encantarà.

BON APPÉTIT

                                                              ***
Whole kitchen en su propuesta salada para el mes de noviembre se invita a preparar un clásico italiano, Ciabatta.  

Este pan italiano recibe este nombre por la forma irregular que puede parecer una sandalia. Esta forma es resultado de una masa muy difícil de amasar y muy húmeda, con mucho peso. Su interior agujereado y su corteza crujiente lo diferencian de cualquier otro pan mediterráneo. La receta que he utilizado es del libro The Bread Bible.


Ingredientes : (3 barras o 6-9 panecillos) 

Fermento 
- 7 g de levadura fresca 
- 200ml de agua tibia 
- 350 gr de harina 

 Masa 
- 15 gr de levadura fresca  
- 400 ml de agua tibia 
 - 60 ml de leche tibia 
 - 500 gr de harina  
- 2 cucharaditas de sal 
 - 45 ml de aceite de oliva virgen  

Preparación
Se empieza a preparar el pan la tarde de antes haciendo el fermento. Se deshace la levadura para el fermento con un poco de agua. Se tamiza la harina en un bol grande y se vierte la levadura deshecha y poco a poco se incorpora el resto de agua sin parar de amasar hasta que quede una masa firme. Se enharina una superficie de trabajo y se amasa durante 5 minutos hasta que la masa esté elástica. Se hace una bola con la masa, se devuelve al bol y se cubre con papel film untado con aceite. Se reserva en un lugar cálido durante 12-15 horas. 
Al día siguiente se comienza a hacer la masa del pan. Se deshace la levadura de la masa con el agua y se incorpora gradualmente al fermento. Se vierte la leche, removiendo con una cuchara de madera, y se añade poco a poco la harina. La masa resultante será húmeda e imposible de amasar. Se incorpora el aceite y la sal, se mezcla con la cuchara de madera y se cubre con papel film untado con aceite. Se reserva en un lugar cálido durante 2 horas o hasta que la masa doble su volumen. 
Con la ayuda de la cuchara de madera, se divide la masa en las porciones que queramos hacer, se pone sobre una bandeja para horno enharinada. Con las manos enharinadas se le da la forma deseada, se espolvorean las barras o panecillos con harina y se dejan reposar 30 minutos antes de hornear. (Mientras  se enciende el horno a 200 º) Se introduce en el horno durante 25 -30 minutos, hasta que esté un poco dorado, se saca del horno y se deja enfriar en una rejilla.



La ciabatta se puede rellenar con muchísimos ingredientes pero yo decidí rellenarlas con unos ingredientes muy mediterráneos y podría darle el nombre de Ciabatta provenzal:  


Relleno 
- 1 lata de atún pequeña  
- 1 huevo hervido  
- 1 tomate rallado 
- 5 aceitunas negras cortadas en rodajas  
- orégano 
- aceite de oliva virgen  
- sal y ajo en polvo  

Se mezclan todos los ingredientes y se rellena la ciabatta ... Delicioso!



Aprovecho la entrada de hoy para mostraros mi primer pastel con fondant extendible ...



Qué os parece, la niña no me ha quedado nada mal no?
 


La hice en un curso de fondant que hice en Dénia ayer con Antonia Vinaroz de Gaudir . A los bloggers de la zona os recomiendo los cursos de Antonia y su tienda de productos de repostería y cocina, os encantará.  


BON APPÉTIT

6 comentaris:

  1. No se por donde empezar a decirte que maravilla, la tarta impresionante, ¡ganas me das de mirarme un curso de modelaje! y bueno el pan de chapata de lo mas apetecible del todo

    Felicidades

    ResponElimina
  2. El pan y la tarta, ambos impresionantes!!! Un petonet!

    ResponElimina
  3. Huy que rico, en encima rellenito te ha quedado genial y la niña preciosa.
    Un saludo!!

    ResponElimina
  4. Si que sembla una massa difícil, però el resultat també sembla molt agraït. I amb aquest farcits ha d'estar molt bó!
    I el pastís t'ha quedta super bé! Per ser el 1r em deixes al.lucinada!!
    ptns!!

    ResponElimina
  5. Tengo que animarme a preparar pan, hace mucho que no me pongo con el. Me llevo tu receta porque se ve divina.

    Besos.

    ResponElimina
  6. Que delicioa de ciabatta....sobre todo en ese sandwich!!....y que bella te quedo la torta....yo para el fondant no sirvo.....me encanta!......Abrazotes, Marcela

    ResponElimina