dimarts, 18 de setembre del 2012

AGNOLOTTI A LA NAPOLITANA

Whole Kitchen en la seua proposta salada per al mes de setembre ens convida a preparar un clàssic italià, pasta farcida.


Ja feia temps que no començava una entrada amb aquesta frase...Quan vius fora i el cap de setmana tornes a casa, tots volen dinar o sopar amb tu,  i no et queda temps per cuinar. A més, entre setmana, es difícil trobar temps per fer les receptes tan elaborades que ens proposa el cercle WK.  De tota manera, amb els nou curs, intentaré traure temps perquè aquestes propostes sempre son molt interessants.La d'aquest mes m'agrada molt perquè la pasta és dels nostres plats preferits i així també puc utilitzar la màquina de fer pasta fresca.
Els agnolotti son típics de la regió del Piemont i encara que per internet he llegit que solen ser quadrats en el llibre de pasta que em vaig comprar a Roma els presenta en forma de pastissets o llunes.
Aquesta, no és una recepta difícil però si que necessites molt de temps per elaborar-la. La meua amiga Maria em va ajudar a farcir els agnolotti i així vam acabar abans. Jo he fet el farcit de formatge i la salsa de carn però es pot fer al revés o inclús he vist farcits de peix.

Ingredients: 4-6 persones

Per a la pasta
- 500 gr de farina de flor (farina de força)
- 5 ous
- 1 cullerada d'oli d'oliva
- sal

Per al farcit
-250 gr de formatge brullo (ricotta)
- 2 ous
- 1 mozzarella gran (o 2 menudes)
- 1 grapat de fulles d'alfàbega
- sal
- pebre

Per a la salsa
- 500 gr de polpa de tomaca (un poc més de 600gr de tomaques)
- 1 ceba picada
- 300 gr de carn de vedella picada
- vi negre
- fulles d'alfàbega
- oli d'oliva
- sal
- pebre

Preparació:
En primer lloc es prepara la pasta dels agnolotti. Es posa la farina sobre la superfície de treball, es fa un clot al mig i s'incorporen els ous, un poc de sal l'oli. Es pasta bé fins que quede una massa homogènia i elàstica. Es cobrix amb un drap humit i es deixa reposar 30 minuts.

Després s'ha de continuar amb la preparació de la salsa. En una cassola amb dos cullerades d'oli es sofrig la ceba picada amb un poc de sal. S'afig la carn picada i es remou fins que estiga daurada. Es sala un poc i es banya amb el vi , quan la carn s'haja xuplat el vi, s'afig la tomaca que prèviament s'haurà pelat, escorregut, llevat les llavors i triturat. Es cou a foc baix durant una hora i s'assaona amb l'alfàbega picada, sal i pebre  abans de retirar del foc.

Mentres la salsa està al foc, es treballa un poc la massa amb les mans i amb el corró. Es dividix en 4 parts i es passa cada part per la màquina de fer pasta fresca per la part llisa (primer per la part més grossa i cada vegada més fina) fins que quede la pasta com una hòstia. Si no es té la màquina de fer pasta s'haura de treballar molt la pasta amb el corró, per parts, fins que quede la massa prou fina. Quan ja estiga tota la massa estirada i fina amb un talla-pastes menut s'aniran fent cercles que es deixaran sobre una superfície enfarinada per a més tard farcir.
Es prepara el farcit, treballant en un bol el formatge brullo, els ous, la mozzarella picada, l'alfàbega picada, un poc de sal i pebre.
Amb una cullera menuda es posa un poc de farcit al mig dels cercles de massa, es dobla la massa i es banyen un poc les vores amb aigua i s'apreten donant-li forma de pastisset per a que no se n'isca el farcit.



Es bullen els agnolotti en abundant aigua salada amb un doll d'oli (un parell de minuts fins que els agnolotti pugen a la superfície de l'aigua), s'escorren i es servixen acompanyats de la salsa de carn i si es desitja un poc de parmesà ratllat.


* Molt de compte!: quan prepareu els agnolotti mai els reserveu tots amuntonats abans de bullir perquè es quedaran pegats! Sempre s'han de reservar sobre una superfície amb farina i separats.

BON APPÉTIT

                                                            ***

Whole Kitchen en su propuesta salada para el mes de septiembre nos invita a preparar un clásico italiano, pasta rellena.


Ya hacía tiempo que no empezaba una entrada con esta frase ... Cuando vives fuera y el fin de semana vuelves a casa, todos quieren comer o cenar contigo, y no te queda tiempo para cocinar. Además, entre semana, es difícil encontrar tiempo para hacer las recetas tan elaboradas que nos propone el círculo WK. De todos modos, con el nuevo curso, intentaré sacar tiempo para estas propuestas  que siempre son muy interesantes. La de este mes me gusta mucho porque la pasta es de nuestros platos preferidos y así también puedo utilizar la máquina de hacer pasta fresca.
Los agnolotti son típicos de la región del Piamonte y aunque por internet he leído que suelen ser cuadrados en el libro de pasta que me compré en Roma los presenta en forma de empanadillas o lunas.
Esta no es una receta difícil pero si que necesitas mucho tiempo para elaborarla. Mi amiga María me ayudó a rellenar los agnolotti y así acabamos antes. Yo he hecho el relleno de queso y la salsa de carne pero se puede hacer a la inversa o incluso he visto rellenos de pescado.  

Ingredientes: 4-6 personas  
Para la pasta 
- 500 gr de harina de flor (harina de fuerza)  
- 5 huevos  
- 1 cucharada de aceite de oliva  
- sal  
Para el relleno 
-250 gr de requesón (ricotta)  
- 2 huevos  
- 1 mozzarella grande (o 2 pequeñas)  
- 1 puñado de hojas de albahaca  
- sal  
- pimienta  
Para la salsa 
- 500 gr de pulpa de tomate (un poco más de 600gr de tomates)  
- 1 cebolla picada  
- 300 gr de carne de ternera picada  
- vino tinto  
- hojas de albahaca  
- aceite de oliva  
- sal  
- pimienta  

Preparación: 
 En primer lugar, se prepara la pasta de los agnolotti. Se pone la harina sobre la superficie de trabajo, se hace un hoyo en medio y se incorporan los huevos, un poco de sal el aceite. Se amasa bien hasta que quede una masa homogénea y elástica. Se cubre con un paño húmedo y se deja reposar 30 minutos.  

Después se debe continuar con la preparación de la salsa. En una cazuela con dos cucharadas de aceite se sofríe la cebolla picada con un poco de sal. Se añade la carne picada y se remueve hasta que esté dorada. Se sala un poco y se baña con el vino, cuando la carne haya absorbido el vino, se añade el tomate que previamente se habrá pelado, escurrido, quitado las semillas y triturado. Se cuece a fuego lento durante una hora y se sazona con la albahaca picada, sal y pimienta antes de retirar del fuego.  

Mientras la salsa está en el fuego, se trabaja un poco la masa con las manos y con el rodillo. Se divide en 4 partes y se pasa cada parte por la máquina de hacer pasta fresca por la parte lisa (primero por la parte más gruesa y cada vez más fina) hasta que quede la pasta como una oblea. Si no se tiene la máquina de hacer pasta debera trabajar mucho la pasta con el rodillo, por partes, hasta que quede la masa suficientemente fina. Cuando ya esté toda la masa estirada y fina con un corta pastas pequeño se harán círculos que se dejarán sobre una superficie enharinada para más tarde rellenar. 

Se prepara el relleno, trabajando en un bol el requesón, los huevos, la mozzarella picada, la albahaca picada, un poco de sal y pimienta. Con una cuchara pequeña se pone un poco de relleno en medio de los círculos de masa, se dobla la masa y se mojan un poco los bordes con agua y se aprietan dandole forma de pastelito para que no se escape el relleno.



Se hierven los agnolotti en abundante agua salada con un chorro de aceite (un par de minutos hasta que los agnolotti suban a la superficie del agua), se escurren y se sirven acompañados de la salsa de carne y si se desea un poco de parmesano rallado.


*¡Cuidado!: Cuando preparéis los agnolotti nunca los reserve todos amontonados antes de hervir porque se quedarán pegados! Siempre se deben reservar sobre una superficie con harina y separados.  


BON APPÉTIT


6 comentaris:

  1. Hola maca,
    Acabo de descobrir el teu blog gràcies a CWK.
    La pasta t'ha quedat super bé i et veig super profesional amb la maquineta i tot ^_^
    Ens seguim llegint!
    Petonets
    http://sariqui.blogspot.com

    ResponElimina
  2. Que rico....con toda la pasta que he visto me entraron ganas de hacer pasta.....tus agnolottis se ven deliciosos!!......Abrazotes, Marcela

    ResponElimina
  3. Marisa que buenos se ven y sobre todo que bien os lo pasasteis tu amiga Maria y tu.

    Ese libro que nos cuentas no sabes la envidia que me ha generado....Brgggg

    Buena ehhh.

    Bss

    Virginia "sweet and sour"

    ResponElimina
  4. Que pintaza más buena tiene esta pasata, se ve increible, tendré que probar en casita.

    Besos

    ResponElimina
  5. Segur que us ho vau pasar pipa preparant-los!!! I us han quedat molt be, han d'estar molt gustosos. Petonets!

    ResponElimina
  6. Done fe que és pasta fresca. Estaven delicioooosos!! Tornan a fer quan vullgues que jo m'autoconvide!

    ResponElimina